Friday, April 20, 2012

It is Official!!

Assalamualaikum,

Hi! Apa khabar? Saya tahu ramai yang menanti-nanti entry terbaru dari saya. Maaflah, bulan Mac terpaksa menyepikan diri sbb dihambat kesibukan yg amat sgt. Dengan netball practice, debate, nak uruskan anak-anak lagi, jadi kalau balik umah je, dah jadi kain buruk - apa pun tak boleh!

kali ni, entry saya pendek je. Nanti2 lah saya buat entry Part 3 tu. Kena tunggu masa sesuai sbb benda tu berjela sket.hehehehe.... Kali ni saya nak share berita baik yg saya terima utk 4 bulan pertama ni. Ada dua-tiga je, tapi sbb ianya adalah pencapaian peribadi, saya rasa sgt terhutang budi dan teruja.

Tahun lepas, genap 7 tahun saya berkhidmat. Baru 7 tahun je, wpun rasanya mcm dah nak pencen esok. So, last year, dek kerana rasa nak anjakan karier, saya pun dgn gatal-gatalnya memohonlah jawatan Guru Cemerlang. Utk pengetahuan rakan-rakan yg tak tau apa itu GC dan apa fungsinya, bole le Google "Majlis Guru Cemerlang Malaysia". Pendek kata kalau guru-guru ni, nak naik pangkat, kena tunggu time-based 10 tahun (melainkan kita naik jadi Pentadbir mcm Guru Penolong Kanan Koko ke, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid ke). So, GC tu mcm one of the ways nak melompat ke DG44 dgn lebih cepat dan lebih bersifat akademik (save 3 tahun). Memula tu, bulan Mei tahun lepas isi borang sbb Pengetua suruh, Pastu GC yg lama kata, observation oleh Jemaah Nazir Putrajaya around bulan Julai. Saya fikir - alaaa...relax lah dulu. Kalau diaorg nak dtg, mesti dia call sebulan awal. Hahahahah....nilah org Melayu kan?

Tup-tup, satu hari di awal bulan Jun yg permai, saya dpt panggilan -

"Puan Haryati, kami ni Jemaah Nazir. Kami baru keluar Tol Kulai, kejap lagi nak observe Puan. Tapi kami nak pi minum dulu. Lepas minum kami datang. Sediakan semua ye. Ada kelas dgn 5 Sains Sukan kan lepas ni?"

Time tu lah rasa mcm nak tercabut kepala lutut semuanya. Apa pun tak ready!! Saya dgn lebih pantas dari kilat, meluru ke pejabat, maklumkan kat Bos, pastu ke kelas 5 Sains Sukan (kelas ni majoritinya budak lelaki Melayu), saya pun ayat budak ni baik-baik, minta diaorg bagi kerjasama time saya kena observe nnti. Kebetulan dgn budak-budak kelas ni saya ber"aku-engkau" je. Sebab tu saya bole deal dgn diaorg. Saya pun pastu collect buku latihan dan try utk mark mana-mana latihan yg belum ditanda.

Pada masa yg sama, saya minta tolong En FA utk belikan saya 5 bungkus besar Maggi sbb kebetulan lesson saya hari tu berkaitan dgn makanan segera. Nasib baik member tu tgh free. Dia sampai on-time, sebelum Nazir-Nazir tu datang.

Time Nazir tu datang, punya la gabra, sbb sedar diri yg saya tak bersedia langsung. Siap En. Azrin tu kata "Sudah-sudahlah dgn gabra tu..." hahahahah...apa nak buat. Padan mukalah, kalau tak lulus, mmg selayaknya saya menerima 'hukuman". tapi Nazir-Nazir tu positif, cuma diaorg kata, keputusan itu bukan di tangan mereka. Mereka cuma online kan maklumat (termasuk markah), tapi yg decide adalah Pegawai-pegawai kat Putrajaya. Maklumlah, perjawatan ini hal peringkat Kebangsaan, kalau ramai yg apply, kebetulan markah saya tak cantik, mesti lah saya tak dapat. Bila dgr dia ckp mcm tu, terus saya pujuk diri saya: "takpelah Intan, muda lagi... Bole apply lagi tahun depan. Ramai kwn-kwn yg posting lebih awal dan lebih berpengalaman  pun tak tentu dpt, apatah lagi ko..."

 Lepas diaorg balik, mcm sedih pun ada, macam lega pun ada. Kata Boss, biasanya Bulan Julai tahun depan (2012) baru result keluar. Saya pun apa ada heran lagi dah? Kalau tak dapat pun dah tak kisah. Seriously.

Dan kini, Alhamdulillah, tak sampai Julai pun, saya dah dpt surat pelantikan ke GC. Ianya berkuatkuasa 30 Disember 2011 (tapi dapat surat yg backdate),  tapi dapat surat nya bulan Feb yg lalu. Yeay! I have made it...

Untuk GC ni, saya nak berterima kasih (of course lah kepada Yang Maha Esa). After all the sins I have done, Dia masih mempunyai kasih sayang dan melimpahkan sedikit rahmatNya kepada saya.

Kepada students saya last year (5 Sains Sukan), korang mmg best (pada waktu observation tu lah). Joe, Supi, Fitry, Nina, Pavitra, Shammira, Asrul, Shahrul,Sulmurhardy, Topik, Shapik etc.... Terima Kasih! Terima Kasih juga sbb lulus 100% utk BI SPM tahun lepas... :) senyum lagi..

Thanks utk En FA yg jadi parachute saya time tu. Lain kali bole minta tolong lagi kan? kan? kan?


Lepas dapat perlantikan GC, gembira lagi sbb result BI for both PMR dan SPM naik melonjak. I laiikkeeeee!!!  Naik 20.00% ++ dan antara top 5 daerah Kulai utk BI. Alhamdulillah. Tak ada yang lebih membahagiakan utk seorang Ketua Panitia selain melihat prestasi murid-murid yang semaakin meningkat naik. Thanks utk English Language Panel tahun lepas : Mr Ari, Nava, Rajes, Shamini, Nirmala, Pheng Pheng dan En Nasir. tahun ni kena kerja keras lagi lah utk mengekalkan prestasi.... We can do it, InsyaAllah...


Lastttttt sekali, hari ni tak bole tahan senyum lagi sebab..... dapat APC 2011!! Hahahahha... Alhamdulillah. Thanks utk semua esp kawan-kawan yg byk memberi perangsang, tiap kali ada musibah/masalah menimpa. Selalunya kawan-kawan lah tempat bercerita kalau rasa-rasa airmata nak tumpah... Huk, Kak Midah, Kak Mas, Kak Rosnah, Kak Su, bila lah agaknya boleh layan TGIF lagi kan?


ok, itu saje. teringat ttg beberapa kedukaan yg saya lalui tahun lepas - rupa-rupanya Allah hendak memberikan lebih lagi kepada saya pada tahun ini.


[seronoknya dpt berjimba-jimba kat TGIF!] - adoiii bila mau repeat this gossip session friends??

p/s:  takde ke oreo cheesecake ke, apple crumble cheesecake ke, chocolate indulgence utk saya?

4 comments:

  1. congrats che din..

    ReplyDelete
  2. tahniah ye kak din. bkn senang nak naik jadik GC. punya la lm dh tinggalkan tesl...

    ReplyDelete