Thursday, October 3, 2013

Dunia Yang Semakin Penuh dengan Kebencian

Assalamualaikum,Pernah tak bertanyakan diri ketika memandang siling di bilik, apakah yang kita sedang lakukan? Jawapannya bukanlah tengah feeling2 layan perasan nak tido dek kepenatan. Tapi, seriously, exactly, apa yang kita sedang lakukan dan apa yang kita perjuangkan?

Sejujurnya, akhir-akhir ini saya agak kecewa dgn pandangan masyarakat. Yes, I know they are not the ones who feed me. But somehow I do care about people's opinion dan dalam segagah-gagahnya saya, kadang2 akan terkecewa juga.

Saya fasih bahawa setiap orang mempunyai sesuatu untuk dipertahankan. Begitu juga saya.  Dan sekiranya ada yang mengatakan apa yang saya buat adalah salah dan tak betul, somehow kita kena juga bersifat defensif. It is just the matter how you deliver the matter.

Tolonglah manusia, tolonglah jangan ada sekelumit perasaan yang dengan bangganya mengatakan "Aku betul, dan kau salah". Mahupun "Aku bagus, kau kena ikut cara aku", "aku alim dan cara aku akan membuatkan aku masuk syurga, dan cara kau akan membuatkan kau masuk neraka". Tolonglah...

Tolonglah, setelah puas kau men-nyound orang, kau tetiba akan 'memujuk' orang itu dengan ayat yang paling 'lembut' bahawa kau juga adalah manusia biasa sedangkan kata-kata tadi menunjukkan yg kau adalah manusia paling sempurna. Tolonglah...

Kenapa, atau, begitu sukarkah untuk menerima 'perbezaan' dan menerima perbezaan itu dengan hati yang terbuka? Mengapa begitu sukar untuk manusia, mencipta reasoning yang positif atas apa yang berlaku, instead of you negatively blaming others?

Meh ikut tips saya: Bila nampak, terjumpa apa yang negatif je, banyak2lah ingat bahawa setiap yg berlaku itu adalah dengan izin Allah, Hidayah yang diberi pun tak semua yang dapat. Doakan mereka yang baik2 sahaja. Doakan Allah akan mengurniakan rahmatNya pada orang yang 'lain' itu kerana seraya kita mendoakan org yg tidak tahu kita sedang mendoakan mereka, maka kebaikan doa itu akan berbalik kepada kita. InsyaAllah.


No comments:

Post a Comment